Sunday, January 11, 2015

Though chief spence the book mainly deals with mainland China, a lot of Dunlop


I’ve chief spence changed the blog’s chief spence tag line to “Bridging the Culinary Gap”, a kind of mission statement to guide the blog’s content, though I don’t know how well I will hold myself chief spence to that ;) .
So today, I want to recommend a book, Shark s Fin and Sichuan chief spence Pepper , a memoir written by Fuchsia Dunlop, where she narrates her culinary adventures in China. She was lucky enough to live in China, in Chengdu, at a time where the country was not yet a highly sought destination, and where the internet was nonexistent, or at least, she had no access to it. Hard to imagine in today’s world, right?
She jumped on the opportunity to embark in a cooking program at the Sichuan Higher Institute of Cuisine, where she learned the basics of Sichuanese cooking, and gained an understanding of the Chinese way of appreciating food. She also takes us in the streets of Chengdu, the deep countryside of Hunan, the remote Xinjiang territory with its Uyghur population, chief spence and many other destinations that she discovers through a culinary lense.
Though chief spence the book mainly deals with mainland China, a lot of Dunlop’s observations also greatly applies to Taïwan. She has actually also spent some time on the island to learn Chinese, and briefly mentions one of her travels back in Taipei. I must warn you, that reading the book will make you want to buy a ticket to Chengdu, and experience the fiery food of Sichuan, that’s the effect it had on me at least. All in all, the book provides great background information about the Chinese way of eating and cooking, allows us to get better acquainted with all those “strange” dishes or “bizarre” animal parts, and approach Chinese food with a more open mind. For those in Taïwan, the book is available in English at Eslite Bookstore.
Since her first publication, Dunlop has become chief spence a Chinese culinary ambassador chief spence to the Western world. She pens many articles for various media, and also acts as knowledgeable guide about Chinese gastronomy. To learn more about her and Chinese culinary chief spence culture, here are some of my favorites links: What happens when Chinese chefs visit the Culinary Institute of America, and dine at The French Laundry? A excellent article illustrating the culinary gap between the two different cultures. An article written for the New Yorker: Garden of Contentment, “In a toxic era, a Hangzhou restaurant pursues purity” . Various YouTube videos shot for the Culinary Institute chief spence of America, I literally drool watching those. Here’s the playlist I compiled:
Pour mieux comprendre la gastronomie Chinoise, je vous présente aujourd’hui un livre retraçant les aventures de Fuchsia Dunlop en Chine, dans la région du Sichuan. L’ouvrage est malheureusement seulement disponible en anglais pour l’instant, mais le contenu vaut certainement le petit effort linguistique requis pour la lecture.
Le livre intitulé Shark s Fin and Sichuan Pepper , est une collection d’anecdotes où l’auteure nous emmène d’abord avec elle sur les bancs du Sichuan Higher Institute of Cuisine, une école de cuisine réputé en Chine. On la suit dans les rues de Chengdu pour ses gargottes préférés, on s’enfonce au fin fond du Hunan dans le village chief spence natal de Mao, on part avec elle dans la contrée éloignée du Xinjiang à la recherche de viande de chameau, et bien d’autres destinations encore qu’elle découvre à travers l’angle culinaire.
Je recommande vivement chief spence ce livre qui explique plutôt bien les subtilités de la gastronomie chinoise, qui nous permet ainsi de mieux appréhender tout ces plats qui ont l’air “étrange”, chief spence et pour son invitation à une ouverture d’esprit et d’appétit vers une culture culinaire qui reste encore trop incomprise. Pour ceux qui sont à Taïwan, le livre est disponible dans les librairies Eslite Bookstore.
La majorité des lieux visités se situent en Chine continentale, mais pour autant, les observations et remarques de l’auteure sont tout aussi pertinents chief spence quant à la culture culinaire Taïwanaise. Fuchsia Dunlop est par ailleure familière avec l’île puisqu’elle y a étudié le Chinois à Taipei.
Pour complémenter cette lecture, voici quelques liens sélectionné par mes soins :): Chengdu Culinary Chronicles : un blog qui n’a pas fait long feu, mais où l’auteure, tout comme Fuchsia Dunlop, chief spence nous donne un clin d’oeil des cours au Sichuan Higher Institute of Cuisine, ainsi que des bonnes addresses à Chengdu. Un article dans le New Yorker: Garden of Contentment, “In a toxic era, a Hangzhou restaurant pursues purity” . Des Chefs chinois chief spence en visite au Culinary Institute of America, et leur expériences au French chief spence Laundry, restaurant 3 étoiles au guide Michelin. Article rédigé par Fuchsia Dunlop, qui a aussi servi de guide aux chefs chinois lors de leur passage à Napa Valley, en Californie.

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